Όποιος εργάζεται στη βιομηχανία οινοπνευματωδών ποτών γνωρίζει ότι το αλκοόλ μπορεί να κατασκευαστεί από σχεδόν οποιαδήποτε πρώτη ύλη – ρύζι, κριθάρι, καλαμπόκι, πατάτες κλπ. Αυτό εξηγεί την ποικιλία των τύπων οινοπνευματωδών ποτών και τη γεωγραφική τους θέση. Για παράδειγμα, η Σκωτία είναι η χώρα του κριθαριού από την οποία παράγεται ουίσκι και η Τζαμάικα είναι γνωστή για το ζαχαροκάλαμο, το οποίο κάνει εξαιρετικό ρούμι.
Rum
Το Rum είναι ένα ισχυρό αλκοολούχο ποτό με μοναδική γεύση και εξαιρετικό άρωμα, φτιαγμένο από μελάσα ζαχαροκάλαμου. Το φρούριο του φτάνει το 60% vol .
Το ζαχαροκάλαμο είναι πλούσιο σε υψηλή φρουκτόζη και γλυκόζη, από την οποία παράγεται ζάχαρη. Μια μελάσα, που λαμβάνεται στο στάδιο των μονάδων επεξεργασίας, χρησιμοποιείται για την παρασκευή ρούμι.
Τεχνολογία μαγειρέματος:
Ζύμωση Στις μελάσες προσθέστε μαγιά, υπολείμματα της προηγούμενης ζύμωσης, βακτήρια βουτυρικού οξέος. Στη συνέχεια, το προκύπτον μίγμα εγχύεται σε μια ορισμένη θερμοκρασία.
Απόσταξη Το Braga αποστάζεται σε ειδική συσκευή απόσταξης τουλάχιστον δύο φορές, προστίθενται διάφορα μπαχαρικά (κανέλα, εσπεριδοειδή …).
Έκθεση . Μετά την απόσταξη, το ρούμι χύνεται σε ξύλινα βαρέλια και αφήνεται να εγχυθεί.
Το τελικό βήμα στην προετοιμασία είναι η διαδικασία ανάμειξης . Για να προσθέσετε νερό, ζάχαρη, αιθέρια έλαια κλπ.
Υπάρχουν τρεις κύριες ποικιλίες πειρατικών ποτών:
Φως – αυτό το άχρωμο, δεν έχει έντονη γεύση, χρησιμοποιείται συχνά ως βάση για την παρασκευή κοκτέιλ.
Μεσαίο – ένα ποτό που παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια και περιέχει πικάντικα πρόσθετα.
Dark – φυλάσσεται σε ειδικά καμένα δρύινα βαρέλια, αυτή η ποικιλία έχει σημειώσεις καραμέλας και μπαχαρικών.
Από την αρχαιότητα, το ρούμι θεωρείται πειρατικό ποτό, καθώς δεν ήξεραν πώς να αποθηκεύουν πόσιμο νερό και να αναπληρώσουν τα αποθέματα των τροφίμων τους με αυτό το ισχυρό ποτό για μια περίοδο πεζοπορίας στις θάλασσες.
Ουίσκι
Whiskey – ένα ισχυρό αλκοολούχο ποτό φτιαγμένο από μια ποικιλία δημητριακών. Υπάρχουν ουίσκι όλων των αποχρώσεων του καφέ, και ένα φρούριο που φθάνει μέχρι και 70% κατ ‘όγκο .
Τεχνολογία μαγειρέματος:
Προπαρασκευαστικό στάδιο . Το πρώτο βήμα είναι η προετοιμασία βύνης κριθαριού. Για να γίνει αυτό, η κριθαριού επεξεργάζεται, ξηραίνεται και στη συνέχεια βρέχεται για βλάστηση. Μετά από 10 ημέρες, η βύνη ξηραίνεται και πάλι. Το ξηρό προϊόν θρυμματίζεται σε κατάσταση χονδρό αλεύρι, αραιώνεται με ζεστό νερό. Ανακατεύοντας τακτικά, η προκύπτουσα μάζα διατηρείται για περίπου μισή ημέρα.
Ζύμωση . Προστίθεται ζύμη στο μούστο και αφήνεται να παρασκευαστεί για μερικές ημέρες στους 37 ° C.
Απόσταξη Τουλάχιστον δύο φορές, ο πολτός που προκύπτει αποστάζεται σε ειδική συσκευή χαλκού για απόσταξη.
Έκθεση . Το προϊόν χύνεται σε βαρέλια και ξεχνάμε γι ‘αυτά για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Διαρροή Πριν από την εμφιάλωση του αλκοολούχου ποτού, φιλτράρεται και αραιώνεται με απεσταγμένο νερό για να επιτευχθεί η επιθυμητή ισχύς. Και μερικές φορές, για να αποκτήσετε μια ασυνήθιστη γεύση με μια ποικιλία σημειώσεων, το βύνη βύνης αναμιγνύεται με σιτηρά.
Στον τόπο κατασκευής υπάρχουν οι ακόλουθοι τύποι:
Scottish Scotch tape Λόγω του γεγονότος ότι οι Σκωτσέζοι προτιμούν να στεγνώνουν τη βύνη στον καπνό, η κύρια διαφορά αυτού του τύπου ουίσκι από τους άλλους είναι η μοναδική καπνιστή γεύση.
Ιρλανδικό ουίσκι . Χάρη στην τριπλή ιρλανδική απόσταξη, το αλκοόλ είναι καθαρό, αλλά δεν έχει πια τόσο έντονο άρωμα.
Αμερικάνικο μπέρμπον . Για την παρασκευή αυτού του τύπου καλαμποκιού και σίκαλης χρησιμοποιείται.
Τι είναι κοινό μεταξύ του ρούμι και του ουίσκι
Μπορεί να παρατηρήσετε ότι και τα δύο ποτά έχουν μια παρόμοια διαδικασία μαγειρέματος . Για παράδειγμα, ζύμη προστίθεται σε κάθε ποτό, υποβάλλεται σε ζύμωση και διπλή απόσταξη, διατηρείται σε ξύλινα βαρέλια, αραιώνεται με αποσταγμένο νερό και εμφιαλώνεται.
Ο καθένας υποβάλλεται σε διαδικασία ανάμιξης, αλλά το ρούμι φιλτράρεται συχνά για επιπλέον διαύγαση και προστίθεται καραμέλα στη σύνθεση για μια γλυκιά επίγευση.
Αμφότερα τα αλκοολούχα ποτά συνιστώνται να πίνουν ψυγμένα, να απολαμβάνουν, να προσθέτουν κύβους πάγου ή ειδικές πέτρες κατά βούληση.
Σύγκριση και κύριες διαφορές
Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτών των δύο προϊόντων είναι σε διαφορετικές πρώτες ύλες . Όταν δημιουργείτε ένα ουίσκι χρησιμοποιώντας μια ποικιλία καλλιεργειών. Για την παρασκευή ρούμι αρκεί μόνο η μελάσα ζαχαροκάλαμου.
Χάρη στις ουσίες από ζαχαροκάλαμο, το ρούμι είναι προικισμένο με μια αναγνωρίσιμη γεύση και άρωμα που δεν μπορείτε να συγχέουμε με τίποτα και εξαρτάται από την ποικιλία. Για παράδειγμα, το φως έχει μια γλυκιά μυρωδιά φρούτων, μέτρια – τη μυρωδιά της καραμέλας, και τη σκοτεινή σοκολάτα και τα φρούτα. Το άρωμα του ουίσκι μπορεί να έχει καπνιστή και γλυκιά μυρωδιά.
Τα πιο δημοφιλή χρώματα του ουίσκι – σκούρο κεχριμπάρι και ελαφρύ άχυρο. Το χρώμα του ρούμι εξαρτάται από το στάδιο της ανάμειξης, μερικές φορές το ασήμι, το χρυσό και ακόμη και οι κόκκινες αποχρώσεις.
Η γεύση του ουίσκι διαφέρει ανάλογα με την περιοχή, για παράδειγμα, η Scotch έχει μια γεύση τύρφης και καπνιστών κρεάτων, ιρλανδέζικες – λουλουδένες και γλυκές, καναδικές – πικάντικες νότες κανέλας. Στο ρούμι, η γεύση, καθώς και η γεύση, διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο: το φως έχει μια γεύση καρυδιού-μελιού, χρυσό και κόκκινο – φρούτα-καραμέλα.
Ανάλογα με το είδος του ρούμι επιμένουν σε δρύινα βαρέλια ή μεταλλικά δοχεία από 12 έως 15 χρόνια . Το ουίσκι διατηρείται σε δρύινα βαρέλια συχνότερα από 2 έως 5 χρόνια και οι ακριβές ποικιλίες μπορούν να παραμείνουν άθικτες για 30 χρόνια. Μετά από όλα, όσο περισσότερο το αλκοολούχο ποτό έχει, τόσο πιο ακριβό και πιο εκλεπτυσμένο γίνεται.
Ούτε λιγότερο σημαντικός παράγοντας στην επιλογή του οινοπνεύματος είναι η αντοχή του. Στο ουίσκι, είναι 40-65% vol . Συχνά, πριν από την εμφιάλωση του ποτού, αραιώνεται με νερό για να μειωθεί το ποσοστό της αντοχής. Το φρούριο Ρομά ξεκινά με 37% vol. και φθάνει το 75% vol .
Έτσι, συγκρίνοντας αυτά τα ποτά, είναι αδύνατο να πούμε ακριβώς ποιο από αυτά πρέπει να επιλεγεί. Όλα εξαρτώνται από τις προτιμήσεις γεύσης. Κάποιος αγαπά την αυτοσυγκράτηση, κάποιος – μια πειρατική φύση, και μερικοί προτιμούν να αναμειγνύουν μαζί το ένα και το άλλο. Στην περίπτωση αυτή, το κύριο πράγμα είναι να επιμείνουμε στο χρυσό μέσο και να μην το παρακάνουμε.